Modele kostumesh per djem

Në Fondet muzeale të institutit të Kulturës Popullore Ruhen një nûmer i konsiderueshëm kostumesh Popullore, dhe JO thjesht si nûmer, por variante të shumta që përfaqësojnë të gjitha tipet e veshjeve Popullore Shqiptare. Variante që konsistojnë në veshje céréale, në veshjet e përditshme, në veshjet sipas grupmoshave, në veshje për fëmijë, VAJZA, për gra të një Moshe të kaluar. Po, përsëri nevoja e riprodhimit është domosdoshmëri. Shesim tepihë të llojeve të ndryshme dhe dimensioneve të ndryshme. Po ashtu shesim Edhe Material të tekstilit me metrazh, Marsana të m. dhe konfeksion. Emertimi i kesaj lloj veshjeje lidhet me pjesen e Poshtme te SAJ, e CILA ka Formen e pantollonave te gjera, te Bera me Lesh ose pambuk te Endura ne tezgjah shtepiak. ATO Ishin gjithmone te gjata Deri ne nyjen e kembes si dhe shoqeroheshin me nje Brez te gjere Leshi me ngjyre te kuqe ne vishnje. Ne pjesën e sipërme te trupit vishej këmishe me mënge te gjata dhe te ngushta. Ne Stinët e ftohta Pervec jelekut e xhamadanit prej Shajaku, vishej Edhe xhubleta me xhufka (një lloj xhakete me dy pale Menge). Kjo veshje është perdorur ne fshatrat e Zadrimes (ne Stine te ngrohta) ne Shqipërinë e mesme dhe DISA fshatra te Matit, Martaneshit, Mirdites, Librazhdit, eermenikes ETJ. Pjese Kryesore ne Kete Astuce veshje eshte nje lloj Fundi i gjere, me pala te Vogla.

Nen te vishej nje kemishe e ngushte, Kurse ne pjesen e siperme vishej jeleku dhe nje si Fanelle me Menge te ngushta. Ne fshatrat e krahines se zadrimes mbahej nje variante mbeshtjellese Palat e se conci vendoseshin vetem ne pjesen e Pasme te trupit. Zakonisht AJO kishte ngjyre te zeze. Ne DISA fshatra te pukes dhe te Malesise se Gjakoves, mbeshjellsa, e CILA zakonisht kishte ngjyre vishnje ose te gjelber dhe me rralle ngjyre vjollce, kishte nje pamje Mjaft elegante dhe shoqerohej me corape te leshta te zbukuruar me DISA motive DISA ngjyreshe. Edhe Kjo veshje burrash Kete emertim e Merr nga nje lloj Fundi i bardhe, je Bere me pelhure pambuku dhe me shume rrudha. NEN Kete Fund mbatheshin te mbathura te gjata, MBI te cilat nga nyje e kembes e Deri Tek gjuri visheshin Kallel prej Shajaku. Ne DISA Raste keto zgjateshin Deri ne Rreze te kofsheve, prandaj dhe Quhen kofshare. Elementi me Tipik i kesaj veshje Jane tirqit te Cilet Kane Formen e pantollonave te ngushta prej Shajaku (me te shumten e rasteve te bardhe dhe me rralle te Zi ose te murme). Pergjithesishte ATO lidhen Poshte Belit (ne kerdhokell) shoqeruar Edhe me nje Brez te lesht me Vija disangjyreshe. Ne pjesen e siperrault vishej nje kemishe me Menge te gjata, jelek PA Menge dhe xhamadan me Menge te gjata, te dy prej Shajaku. Ne Stine te ftohta MBI xhamadan vishej Edhe nje xhakete me Menge te shkurta dhe me Jake Marinari (prej Shajaku me ngjyre te zeze) e quajtur DIKU xhurdi, DIKU tjeter kaporane ose Herke.